Haastrecht
22154
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22154,stockholm-core-2.4.3,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
Title Image

Haastrecht

“Afkoop risico en verantwoordelijkheden”

 

De familie Eegdeman is al jarenlang een begrip in Haastrecht als het om auto’s en brandstof gaat. Het garagebedrijf is in 1931 opgericht en nog steeds gevestigd op de Provincialeweg West 22. Op het huidige terrein exploiteert Eegdeman ook een tankstation. Juist die activiteiten hebben geleid tot een bodemverontreiniging. Een verontreiniging die door de inrichting van het terrein niet helemaal verwijderd kon worden.

 

De verantwoordelijkheid van de ontstane verontreinigingen, lag in handen van de brandstofmaatschappij. Jarenlang hebben Eegdeman en de brandstofmaatschappij gesproken over de noodzaak van saneren, de wijze van saneren, de kosten, de risico’s en de verantwoordelijkheden. Ook de vraag in wiens opdracht nu eigenlijk gesaneerd moest worden speelde daarbij mee. De brandstofmaatschappij had een sterke voorkeur voor het afkopen van de sanering. Daarmee zou zij geen risico’s lopen, geen verantwoordelijkheden meer dragen en vooral de zekerheid hebben dat ze nooit meer aansprakelijk gesteld kan worden voor de restverontreiniging die na sanering zou overblijven. Deze garanties en voorwaarden waren cruciaal voor de brandstofmaatschappij. Automobielbedrijf Eegdeman kon echter niet al die verantwoordelijkheden zo maar overnemen.

 

geen risico’s, geen verantwoordelijkheden en vooral de zekerheid dat ze nooit meer aansprakelijk gesteld konden worden

 

Stichting Bodembeheer Nederland kon dit oplossen door het afsluiten van een overeenkomst tussen drie partijen. De brandstofmaatschappij kocht haar aandeel af bij Bodembeheer Nederland. Daarnaast zijn in deze overeenkomst afspraken vastgelegd tussen Automobielbedrijf Marcel Eegdeman en Bodembeheer Nederland over onder andere voorwaarden en garanties.

 

Inmiddels is de verontreiniging, voor zover nu mogelijk, gesaneerd in opdracht en op kosten van Bodembeheer Nederland en is er een beschikking op het evaluatierapport ontvangen. Gelijktijdig met deze sanering is de parkeerplaats heringericht.

Omdat het nog jaren kan duren voordat er gestart kan worden met het saneren van de restverontreiniging, is het daarvoor gereserveerde bedrag overgedragen aan de terreineigenaar. Deze sanering zal dan ook te zijner tijd volledig voor risico en verantwoordelijkheid door de terreineigenaar worden uitgevoerd.

Opdrachtgever:
Familie Eegdeman
Brandstofmaatschappij

Locatie:
Provincialeweg West – Haastrecht