Alphen aan den Rijn
22109
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22109,stockholm-core-2.4.3,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
Title Image

Alphen aan den Rijn

“Gemeente en ontwikkelaar ontzorgen
toekomstige bewoners”

Zoals veel andere gemeenten heeft ook Alphen aan den Rijn een herbestemming gevonden voor de voormalige gasfabriek, vlak bij het NS station. Het terrein is al in 2014-2015 gesaneerd, en momenteel wordt er nieuwbouw gepleegd: er komen zowel woningen als bedrijven.

 

De totale sanering van het fabrieksterrein, in 2014 uitgevoerd door Loostad / GREEN Development, bestond uit grondsaneringen op twee deellocaties en een grondwatersanering. De verontreinigde grond is afgegraven, waarna de bodem is aangevuld met schone grond. Om het grondwater te monitoren zijn peilbuizen geplaatst.

 

De eigenaren van het terrein, GREEN Development en de gemeente Alphen aan den Rijn, wilden de toekomstige eigenaren van de woningen en bedrijven op de locatie niet belasten met monitoring en eventuele risico’s veroorzaakt door handelen in een ver verleden. Daarom is gezocht naar een betrouwbare derde, om de toekomstige nazorg van de gesaneerde locaties aan over te dragen.

 

Die derde is gevonden in onze stichting, zijnde specialist in het risicodragend overnemen van saneringen en nazorg van gesaneerde locaties. Door betaling van een afkoopsom wordt de verantwoordelijkheid aan ons overgedragen. Eventuele risico’s zijn bij ons gedekt via een waarborgfonds.

 

“Bodembeheer Nederland helpt vaak bij het realiseren van (her)ontwikkeling in een verontreinigd binnenstedelijk gebied”

 

Bodembeheer Nederland helpt vaak bij het realiseren van (her)ontwikkeling in een verontreinigd binnenstedelijk gebied. Soms door actief te saneren, soms door alleen de nazorg over te nemen. Vrijwel altijd nemen we daarbij de wettelijke saneringsverplichting over.

 

In Alphen aan den Rijn nemen we met name de monitoring van het grondwater op ons. Hiervoor nemen we periodiek monsters uit diverse op het terrein geplaatste peilbuizen. Mocht er ooit reden zijn in te grijpen naar aanleiding van deze monsternames, dan is dat risico voor ons.

 

Met de gesloten overeenkomst kunnen de gemeente Alphen aan den Rijn en ontwikkelaar GREEN Development toekomstige kopers van de nieuwbouw, zowel particulieren als bedrijven, geruststellen: eventuele kosten als gevolg van de historische verontreiniging zijn voor rekening van Bodembeheer Nederland.

Opdrachtgevers:
Gemeente Alphen aan den Rijn
Green Development

 

Locatie:
Voormalig gasfabriekterrein Alphen aan den Rijn