Net buiten de stadssingel van Leiden is tussen 1939 en 1970 een stomerij aanwezig geweest, waar gewassen werd met chemische reinigingsmiddelen. Deze middelen zijn destijds in de bodem terecht gekomen, door morsen tijdens het bedrijfsproces en lekkende rioleringsaansluitingen.
De bodemverontreiniging – die dus al tenminste 50 jaar oud is – zou tot problemen voor de huidige eigenaar kunnen leiden, omdat de verontreiniging zich nog steeds verspreidt en zo ook weer tot risico’s elders kan leiden. Tegelijk is de locatie intensief bebouwd met woon- en winkelpanden waardoor de mogelijkheden om de verontreiniging te verwijderen beperkt zijn.
Stichting Bodembeheer Nederland heeft de volledige verantwoordelijkheid voor de verontreiniging van de eigenaar overgenomen. Techniek is maar een deel van de geboden oplossing. In nauw overleg tussen Bodembeheer Nederland, de Omgevingsdienst West-Holland en de eigenaar kon gezamenlijk een goede, kosteneffectieve saneringsoplossing worden gevonden die past binnen het huidige bodembeleid en ook recht doet aan ieders belangen. Doordat de eigenaar de verontreiniging niet zelf heeft veroorzaakt, was bovendien een flinke subsidie in het kader van de Bedrijvenregeling mogelijk.
“Natuurlijke afbraak door bacteriën stimuleren door voedingsstoffen in de bodem te brengen.”
In opdracht van Bodembeheer Nederland zal een gespecialiseerde aannemer de natuurlijke afbraak door bacteriën, die nu al plaatsvindt, stimuleren door voedingsstoffen onder de aanwezige bebouwingen in de bodem te brengen. Hierdoor kan de verontreiniging ondanks de ruimtelijke beperkingen toch worden aangepakt. Bodembeheer Nederland is ook verantwoordelijk voor meting van het saneringseffect en eventuele extra maatregelen, als dat nodig zou zijn. Hierdoor is de verantwoordelijkheid tot in lengte van dagen goed geregeld.
Opdrachtgever:
Terrein eigenaar
Locatie:
Stadssingel Leiden