Overname VOCl-verontreiniging in Leiden
22075
post-template-default,single,single-post,postid-22075,single-format-standard,stockholm-core-2.4.3,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
Title Image

Overname VOCl-verontreiniging in Leiden

Overname VOCl-verontreiniging in Leiden

In Leiden heeft Stichting Bodembeheer Nederland de volledige verantwoordelijkheid voor een VOCl-verontreiniging van de eigenaar overgenomen. In nauw overleg met de Omgevingsdienst West-Holland is een kosteneffectieve saneringsoplossing gevonden die past binnen het huidige bodembeleid en rekening houdt met ieders belangen. Doordat de eigenaar de verontreiniging niet zelf heeft veroorzaakt, was bovendien een flinke subsidie in het kader van de Bedrijvenregeling mogelijk.

Door intensieve bebouwing met woon- en winkelpanden zijn de mogelijkheden om de verontreiniging te verwijderen, beperkt. In opdracht van Bodembeheer Nederland zal een gespecialiseerde aannemer de natuurlijke afbraak door bacteriën stimuleren door voedingsstoffen onder de panden in de bodem te brengen. Hierdoor kan de verontreiniging ondanks de ruimtelijke beperkingen toch worden aangepakt. Bodembeheer Nederland is ook verantwoordelijk voor meting van het saneringseffect en eventuele extra maatregelen, als dat nodig zou zijn. Hierdoor is de verantwoordelijkheid tot in lengte van dagen goed geregeld.