Coatinc Mook B.V.
21742
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21742,stockholm-core-2.4.3,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
Title Image

Coatinc Mook B.V.

“Van uitzichtloos naar eindig”.

Coatinc Mook B.V., in 1947 opgericht en onderdeel van ‘The Coatinc Company’, is gespecialiseerd in het thermisch verzinken van stalen producten. Een proces waarbij milieubelastende restproducten vrijkomen, waarmee vroeger duidelijk anders werd omgegaan dan nu.

 

Jelle Elbers van The Coatinc Company: “Veel bedrijven loosden in de jaren 40 tot en met 70 hun afvalstoffen op het oppervlaktewater. Zo werden er massaal én legaal zuren op het oppervlaktewater geloosd. Burgers en industrie maakten daarvan gretig gebruik: door het zure water werd de witte was mooi wit en scheepsrompen mooi schoon.

 

Omdat het bedrijf ver van de Maas lag, koos Coatinc Mook ervoor om niet op het oppervlaktewater te lozen, maar een infiltratievijver aan te leggen waarop werd geloosd. Eind jaren 80/begin jaren 90 werd het bedrijf geconfronteerd met de impact hiervan. Elbers: “We bleken de grootste mobiele zinkverontreiniging van het grondwater van Nederland te hebben, en waren hiervoor volledig aansprakelijk. Een volledige sanering zou zeker ons faillissement betekenen. We stonden met de handen in het haar, tot we werden gewezen op Bodembeheer Nederland (toen nog Bodemcentrum).”

 

“Bodembeheer Nederland formuleerde een oplossing voor een immens probleem.”

 

Bodembeheer Nederland formuleerde een oplossing voor een immens probleem, waarmee zowel provincie als gemeente akkoord ging. Het advies: saneer de bodem en het grondwater niet actief, maar modelleer de vervuiling en verifieer deze via monitoring. Elbers: “Zodra het verontreinigde grondwater onverhoopt dichter bij de Maas komt, maakt Bodembeheer Nederland met betreffende overheden afspraken over de vervolgstappen. Wij hebben onze infiltratievijver gesaneerd, ons terrein voorzien van een vloeistofdichte betonvloer en onze beitserij gemoderniseerd. Verdere zinkverontreiniging wordt daarmee voorkomen. We voldoen aan alle afspraken en weten waar we aan toe zijn. Hier zijn we Bodembeheer Nederland heel dankbaar voor!”

Opdrachtgever:

Coatinc Mook B.V.

Locatie:

Mook

Download de PDF: