Hanepoel Haarlemmermeer
22091
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22091,stockholm-core-2.4.1,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
Title Image

Hanepoel Haarlemmermeer

“Door goede samenwerking tot een oplossing komen”

 

In een mooie samenwerking met de Provincie Noord-Holland, Gemeente Haarlemmermeer en de terreineigenaar heeft Bodembeheer Nederland de verantwoordelijkheid voor een spoedeisende sanering op industriegebied Hanepoel in de Haarlemmermeer overgenomen, inclusief de bijbehorende (financiële) risico’s. De provincie en gemeente betalen beide mee.

 

Toen eigenaar Bart Griekspoor de locatie in 2007 kocht, was hij ervan op de hoogte dat de grond ‘ernstig verontreinigd’ was en dat de saneringskosten voor zijn rekening waren. Op basis van een beschikking van de provincie Noord-Holland hoefde de locatie destijds echter ‘niet spoedeisend’ te worden gesaneerd. “In 2017 werd duidelijk dat de verontreiniging met oplosmiddelen vele malen groter was dan verwacht”, zegt Griekspoor. Niet alleen hij zat daardoor met een probleem, de provincie Noord-Holland had er ineens een ‘spoedlocatie’ bij en de gemeente Haarlemmermeer kon de naast gelegen woningbouwlocatie niet ontwikkelen.

 

“De Provincie schakelde Bodembeheer Nederland in om de zaak vlot te trekken”

 

Petra van der Meer, projectleider spoedlocaties en contractmanager bij de Provincie Noord-Holland: “Het probleem alleen aan de eigenaar overlaten, zou onredelijk en onhaalbaar zijn”, zegt Van der Meer. “Vandaar dat de provincie op zoek is gegaan naar een oplossing.” De provincie schakelde daarom Bodembeheer Nederland in, om als intermediair tussen de betrokken partijen de zaak vlot te trekken. Na een intensief proces van samenwerking kwamen de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer én de eigenaar met Stichting Bodembeheer Nederland tot een gedragen plan, waaraan alle partijen bijdragen. Bovendien kon er voor de saneringskosten een beroep worden gedaan op een subsidieregeling bij Bodembeheer Nederland.

 

Groundwater Technology voert de sanering in opdracht van Bodembeheer Nederland uit. Op 600 plaatsen worden hulpstoffen in de bodem gebracht om biologische afbraak van de verontreiniging met reeds aanwezige bodembacteriën te stimuleren. Het plangebied van de gemeente wordt hiermee ook geschikt voor de gewenste woningbouw. De sanering is in april 2020 van start gegaan. In 2022 is een groot deel van de saneringsdoelstelling naar verwachting behaald. De einddoelstelling van de sanering wordt uiterlijk in 2027 bereikt.

Opdrachtgever:
Provincie Noord-Holland
Gemeente Haarlemmermeer
Terreineigenaar

Locatie:
Hanepoel – Zwaanshoek

Artikel Water & Land: