Bodemsanering Leiden gestart
22277
post-template-default,single,single-post,postid-22277,single-format-standard,stockholm-core-2.4.1,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
Title Image

Bodemsanering Leiden gestart

Bodemsanering Leiden gestart

In 2020 heeft Bodembeheer Nederland de verantwoordelijkheid voor een VOCl-verontreiniging in Leiden van de eigenaar overgenomen. Daarna is door Bodembeheer opdracht gegeven voor een sanering op basis van gestimuleerde biologische afbraak. Voor de sanering is een saneringsplan opgesteld, dat is goedgekeurd door de Omgevingsdienst West-Holland.

 

Na de nodige voorbereidingen, waaronder afstemming met de gemeente Leiden en omwonenden, is de sanering in januari 2021 gestart. Om de hulpstoffen voor de biologische afbraak in te kunnen brengen wordt gebruik gemaakt van onttrekkings- en infiltratiefilters die zijn aangesloten op een saneringsinstallatie. Daarin wordt het opgepompte grondwater voorzien van hulpstoffen (substraat, nutriënten en bacteriën die de verontreiniging afbreken), waarna het verrijkte water weer in de bodem wordt teruggebracht.

De aanleg van het systeem is inmiddels afgerond. Door gefaseerd te werken bleef doorgaand verkeer mogelijk en werd de overlast voor de omwonenden beperkt. Alle filters, kabels en leidingen zijn ondergronds afgewerkt, zodat er geen hinder meer aanwezig is tijdens de uitvoering van de sanering.

 

Medio maart 2021 is de saneringsinstallatie opgestart. Na de test- en inregelfase draait het systeem zoals verwacht. De saneringsinstallatie zal ongeveer een half jaar actief blijven. Daarna is de te saneren bronzone voorzien van hulpstoffen en kunnen de bacteriën in de bodem hun werk doen. De voortgang van het inspoelen van hulpstoffen en het daaropvolgende afbraakproces wordt met regelmatige monitoring gevolgd.