Afronding bodemsanering Neproma-terrein te Arnhem
22454
post-template-default,single,single-post,postid-22454,single-format-standard,stockholm-core-2.4.3,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,popup-menu-fade,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
Title Image

Afronding bodemsanering Neproma-terrein te Arnhem

Afronding bodemsanering Neproma-terrein te Arnhem

In 2007 heeft Nazorg Bodem, inmiddels onderdeel van Bodembeheer Nederland, na uitvoering van de grondsanering de resterende saneringsverplichting in het grondwater overgenomen (zie ook https://www.bodemplus.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nazorg/praktijkvoorbeelden/overdracht-nazorg).

De omvangrijke bodemverontreiniging werd in 1992 ontdekt en had grote impact op bewoners. Voor omwonenden was sprake van gezondheidsklachten en zijn saneringsmaatregelen opgestart.

In 2006 waren de actieve saneringsmaatregelen in de grond afgerond en lag er nog een stevige saneringsopgave voor het grondwater. De sanering van het grondwater is door onttrekking met hoge debieten (100 m3/uur) teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau. Het onttrokken grondwater werd met een persleiding dwars door Arnhem (ca. 5 kilometer) op industriepark Kleefsewaard nuttig hergebruikt als proceswater.

Na afronding van de grondwatersanering volgde een jarenlange monitoringfase van de restverontreinigingen. In 2021 zijn deze monitoringresultaten geëvalueerd en kon de intensieve monitoring ook afgerond worden.

Nu na 30 jaar het project is afgerond en op de locatie nieuwe woningen worden gebouwd is een voormalig vervuild bedrijfsterrein ontwikkeld tot een fraai stukje Arnhem!

Ter herinnering aan dit bijzonder bodemsaneringsproject is in samenwerking met de gemeente Arnhem, Tauw en Bodembeheer Nederland een boekje opgesteld. Voor de liefhebbers is de digitale versie hier: Bodemsanering Neproma-terrein